ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: "Υπέρ Μαντιθέου",παρ. 18-19- "Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του"
Η ιδέα για μια παιγνιώδη προσέγγιση της ενότητας δόθηκε από την καμπάνια με τίτλο "Don't ever judge a book by its cover", που στηρίχθηκε σε φωτογραφίσεις πραγματικών προσώπων, με την συνηθισμένη τους εμφάνιση και με μια άλλη, προσχεδιασμένη για τις ανάγκες του project. Στόχος της καμπάνιας ήταν να καταδείξει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα με τα οποία κρίνουμε τους άλλους με βάση την εξωτερική τους μόνο εμφάνιση.
Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πραγματικά πρόσωπα, των οποίων η εμφάνιση δεν συνάδει με την πραγματική τους ιδιότητα/ταυτότητα/κοινωνική συμπεριφορά: για παράδειγμα, μεγαλοαπατεώνες με πολύ "καθωσπρέπει" εμφάνιση, εγκληματίες με αγγελικό πρόσωπο, δικαστίνες - πρώην ¨"κουνελάκια" του playboy, ζάμπλουτους με εμφάνιση επαίτη κ.α. Η πρόταση βασίζεται σε ένα ομαδικό παιχνίδι της τάξης, στο οποίο οι μαθητές προσπαθούν να μαντέψουν ποιος είναι τι. Σημειώνουν τις απαντήσεις τους και μετά αποκαλύπτουμε την αλήθεια για την πραγματική ταυτότητα των προσώπων. Οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι (σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό) οι προσδοκίες που τους γεννήθηκαν αποκλειστικά με βάση την εξωτερική εμφάνιση ήταν εντελώς λανθασμένες. Γίνεται διάλογος και προσπάθεια να εντοπίσουμε τα αίτια αυτών των προκαταλήψεων και πώς γεννιούνται οι στερεοτυπικές αυτές αντιλήψεις. (είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι μαθητές "πρόβλεψαν" ως πιθανό επάγγελμα για μια όμορφη μετανάστρια από τη Ρωσία το επάγγελμα της πόρνης ή της stripter, για έναν μαύρο μετανάστη αυτό του (παράνομου) μικροπωλητή, του παίχτη του μπάσκετ ή το επάγγελμα του ράπερ, για έναν νοτιαμερικάνο μετανάστη αυτό του μάγειρα ή του νονού της νυχτας κ.α.).
Στη συνέχεια, περνάμε στο αρχαίο κείμενο, όπου γίνεται αναφορά σε προκαταλήψεις εναντίον της μακριάς κώμης στους άντρες και εξετάζουμε το θέμα μέσα στην πορεία του χρόνου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο κάθε εποχής και το πώς οι κυρίαρχες αντιλήψεις διαμορφώνουν -κάθε φορά- τα πρότυπα της μόδας. Αναλύουμε και αξιολογούμε την επιχειρηματολογία του Μαντίθεου, που προσπαθεί να άρει προκαταβολικά ανάλογες προκαταλήψεις, που πιθανώς γεννούν τα μακριά του μαλλιά, και ολοκληρώνουμε με την συνεξέταση παράλληλων κειμένων από την τράπεζα θεμάτων, που προσεγγίζουν το θέμα από μια αντίθετη σκοπία (ότι δηλ. "τα ράσα όντως κάνουν τον παπά").
Διάρκεια: 4-5 ωρες / Δημιουργός: Φλωριανού Ελένη
ΚΑΙ ΤΩΡΑ... Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!
Πάτα το δεξί βελάκι στο επόμενο slideshow για να δεις την πραγματική ταυτότητα των προσώπων.
- Πόσες σωστές και πόσες λανθασμένες απαντήσεις έδωσες;
- Ποια στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης των προσώπων σε παραπλάνησαν, στην περίπτωση των λανθασμένων απαντήσεών σου;
- Πώς νομίζεις ότι διαμορφώνονται οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και οι προκαταλήψεις σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση του άλλου;
- Θυμηθείτε ιστορικές περιόδους στις οποίες οι άντρες είχαν συνήθως μακριά μαλλιά και άλλες στις οποίες το μακρύ μαλλί στους άντρες ήταν ένδειξη "αλητείας και ντεντιμποϊσμού". Τι άλλαζε κάθε φορά στην κοινωνική πραγματικότητα, που διαφοροποιούσε την στάση απέναντι στα αντρικά, μακριά μαλλιά; Σήμερα, έχετε συνδυάσει τα μακριά μαλλιά στους άντρες με συγκεκριμένο επάγγελμα, ηλικία ή -ακόμα και- με συγκεκριμένες πολιτικές πεποιθήσεις;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ