ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: "Υπέρ Μαντιθέου", Προοίμιο (1-3)

2022-11-19

Προβάλλουμε στους μαθητές p.point κι εκείνοι προσπαθούν, με την βοήθεια του λεξιλογικού πίνακα του σχ. βιβλίου, να εξομαλύνουν γλωσσικά το κείμενο και να το μεταφράσουν στην νέα ελληνική. Ο Μαντίθεος "ανοίγει" κάθε φορά την κουρτίνα και αποκαλύπτει πόσο "κοντά" ή "μακριά" έπεσαν οι μαθητές. Στο τέλος, τους συγχαίρει κι εκείνοι θα πρέπει να χωριστούν σε ομάδες και να δραματοποιήσουν την πρώτη σκηνή της δίκης στο δικαστήριο... Ακουλουθεί φύλλο εργασίας με επιλογή ασκήσεων από την Τράπεζα Θεμάτων. 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Video-μάθημα για όσους μαθητές απουσίαζαν

Τράπεζα θεμάτων- Φύλλο εργασίας

Αχ! Αυτές οι τράπεζες... παντού μας κυνηγάνε!

ΛΥΣΙΑΣ «ΥΠΕΡ ΜΑΝΤΙΘΕΟΥ»- ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1-3

Επιλογή ασκήσεων από τράπεζα θεμάτων / Επιμέλεια: Φλωριανού Ελένη

Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ / ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Α1.

α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες και να τεκμηριώσετε κάθε απάντησή σας γράφοντας τις λέξεις/φράσεις του αρχαίου κειμένου που την επιβεβαιώνουν:

1. Ο Μαντίθεος δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση χρωστά ευγνωμοσύνη στους κατηγόρους του.

2. Ο Μαντίθεοςελπίζει πωςόποιος νιώθει εχθρικά για αυτόν, θα αλλάξει γνώμη μετά την απολογία του.

3. Ο Μαντίθεος έχει την αξίωση να επικυρωθεί η εκλογή του, αν αποδείξει ότι έχει φιλικά αισθήματα προς τη δημοκρατία και ότι έχει αναγκαστεί να συμμετέχει στους ίδιους κινδύνους με τους βουλευτές.

β. Να απαντήσετε τις παρακάτω ερωτήσεις:

1. «οἵτινες ἂν αὐτοὺς ἀναγκάζωσιν εἰς ἔλεγχον τῶν αὐτοῖς βεβιωμένων καταστῆναι»: Σε ποιους αναφέρεται ο Μαντίθεος με την αντωνυμία «οἵτινες»;

2. «οὐδὲ μετέσχον τῆς τότε πολιτείας»: Σε ποια «πολιτεία» αναφέρεται ο Μαντίθεος;

Α2. Ποια αξίωση και ποια παράκληση απευθύνει ο Μαντίθεος στους βουλευτές; Με ποιες προϋποθέσεις;

Α3. Έργο του προοιμίου είναι η εύνοια, η πρόσεξις (προσοχή) και η εὐμάθεια (κατατόπιση). Πραγματώνεται το έργο αυτό στο συγκεκριμένο προοίμιο; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας με αναφορές στο πρωτότυπο κείμενο.

Β. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Λυσίας, Ὑπὲρ τοῦ ἀδυνάτου §§1-3

Ο ομιλητής, άνθρωπος με φυσική αναπηρία, μιλώντας στη Βουλή των Πεντακοσίων, προσπαθεί να διατηρήσει το δικαίωμα να λαμβάνει το ετήσιο χρηματικό επίδομα που χορηγούσε το δημόσιο ταμείο στους ανάπηρους και τους φτωχούς. Ακολουθεί το προοίμιο του λόγου.

Λίγο ακόμα και θα εξέφραζα την ευγνωμοσύνη μου, μέλη της βουλής, στον κατήγορο, που μεθόδευσε εναντίον μου αυτή εδώ τη δίκη. Διότι ενώ προηγουμένως δεν είχα αφορμή για να λογοδοτήσω για τη ζωή μου, τώρα, εξαιτίας του, μου έχει δοθεί. Και θα προσπαθήσω με τον λόγο μου να αποδείξω αφενός ότι αυτός ψεύδεται, αφετέρου ότι εγώ έχω ζήσει έως τούτη την ημέρα με τρόπο που αξίζει έπαινο παρά φθόνο. Γιατί έχω την αίσθηση ότι μεθόδευσε αυτή εδώ τη δίκη εναντίον μου όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά από φθόνο. Ωστόσο, ένας που φθονεί αυτούς που οι άλλοι τους οικτίρουν, από ποιά αχρειότητα νομίζετε ότι θα κρατηθεί μακριά ένα τέτοιο πρόσωπο; Γιατί αν βέβαια με συκοφαντεί για χρήματα-. Αν πάλι με εκδικείται ως εχθρό του, ψεύδεται. Γιατί λόγω της αχρειότητάς του ποτέ έως τώρα δεν τον είχα ούτε φίλο ούτε εχθρό. Είναι ήδη σαφές, μέλη της βουλής, ότι με φθονεί, διότι, ενώ αντιμετωπίζω τέτοια συμφορά, είμαι πολίτης καλύτερος από αυτόν. Διότι έχω την άποψη πως πρέπει, μέλη της βουλής, να θεραπεύει κανείς τα ελαττώματα του σώματος με τα προτερήματα της ψυχής. Γιατί αν η σκέψη μου εξισωθεί με τη συμφορά και ζήσω ανάλογα την υπόλοιπη ζωή μου, σε τί θα διαφέρω από αυτόν;

Β1. Στα δύο κείμενα (πρωτότυπο και μεταφρασμένο) μπορούμε να ανιχνεύσουμε την προσπάθεια του ομιλητή αφενός να εξυψώσει το δικό του ήθος κι αφετέρου να μειώσει το ήθος του κατηγόρου ή των κατηγόρων. Να συγκρίνετε σε ποιο βαθμό σε καθένα από τα δύο προοίμια ο ομιλητής δίνει έμφαση στο δικό του ήθος ή στο ήθος του/των αντιπάλου/ων του.

Γ. ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Γ1. Να συμπληρώσετε τις παρακάτω περιόδους λόγου της Νέας Ελληνικής με το κατάλληλο ομόρριζο (απλό ή σύνθετο) της λέξης του αρχαίου διδαγμένου κειμένου που σας δίνεται, ώστε να ολοκληρωθεί ορθά το νόημά τους:

  • κατηγόροις: Συνήθως ψωνίζει φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή ...................... .
  • ἀναγκάζωσιν: Το αεροπλάνο έκανε ................................ προσγείωση.
  • πεπραγμένων: Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της έκανε την .......................... της άσκηση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
  • λόγους: Είναι ........................... το αίτημά σου και δεν θα ικανοποιηθεί!
  • ἵππευον: Επισκεφθήκαμε τον........................ όμιλο της πόλης μας.

Γ2. Να αντιστοιχίσετε καθεμία αρχαιοελληνική λέξη της στήλης Α με την ετυμολογικά συγγενή νεοελληνική λέξη της στήλης Β. Δύο λέξεις στη στήλη Β περισσεύουν.

Α

Β

· πολλὴν

· διαβεβλημένοις

· βεβιωκὼς

· δόξαν

· ἐπεδήμουν

α. αιωνόβιος

β. δοκίμιο

γ. δημοσκόπηση

δ. διαβόητος

ε. πλειονότητα

ζ. επίπεδο

η. βολή

Γ3. Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του αρχαίου διδαγμένου κειμένου, να γράψετε ένα ομόρριζο ουσιαστικό ή επίθετο της Νέας Ελληνικής, απλό ή σύνθετο: συνῄδη, διαβεβλημένοις, βεβιωμένων, καταστῆναι, ἐλπίζω.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΕΓΓΡΑΦΟ