Μυκηναϊκός πολιτισμός: βγάλτε να κινητά σας και φύγαμε για Μυκήνες!
Μια πρόταση ομαδοσυνεργατικής με φύλλα εργασίας, χρήση κινητών και προβολή p.point. Δημιουργοί: Φλωριανού Ελένη/ Ροντογιάννη Κατερίνα. Διάρκεια: 4 ώρες
ΣΤΟΧΟΙ:
- Να αντιληφθούν τις έννοιες του ιστορικού χρόνου και χώρου εντάσσοντας τον μυκηναϊκό πολιτισμό σε ιστορική χρονογραμμή και στους τόπους που αναπτύχθηκε.
- Να ανακαλύψουν οι μαθητές με την βοήθεια πολυμεσικού υλικού (κείμενα, εικόνες, video, διαγράμματα, πίνακες, χάρτες, κατόψεις) και φύλλων εργασίας τα βασικά γνωρίσματα ποικίλων πτυχών του μυκηναϊκού πολιτισμού: περιοχές εξάπλωσης, κοινωνική, πολιτική και οικονομική οργάνωση, θρησκεία, γραφή, τέχνη (μεταλλοτεχνία, αγγειοπλαστική, τοιχογραφία, αρχιτεκτονική).
- Να καλλιεργήσουν επικοινωνιακές και συνεργατικές δεξιότητες μέσω της εργασίας σε ομάδες.
- Να καλλιεργήσουν τον οπτικό και κριτικό γραμματισμό μέσα από την επεξεργασία γραπτών και παραστατικών ιστορικών πηγών και την αξιοποίηση video με ψηφιακές αναπαραστάσεις μνημείων.
- Να είναι σε θέση να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ του μινωικού και του μυκηναϊκού πολιτισμού.
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ:
laptop και videoπροβολέας για προβολή PPOINT / έγχρωμες φωτοτυπίες με μυκηναϊκά έργα τέχνης / φωτοτυπίες φύλλων εργασίας / κινητό με σύνδεση στο internet για κάθε ομάδα (για χρήση των links και προβολή των video)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ / ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Στην θέση της παραδοσιακής, δασκαλοκεντρικής διδασκαλίας, που στηρίζεται στην μονότονη αφήγηση, προτιμάμε διδακτικές πρακτικές μαθητοκεντρικές και ομαδοσυνεργατικές, που καλλιεργούν την αυτενέργεια των μαθητών και προάγουν την διερευνητική -ανακαλυπτική μάθηση. Οι μαθητές εμπλέκονται ενεργητικά και δημιουργικά στην αναζήτηση, επεξεργασία και κριτική αξιοποίηση της ιστορικής γνώσης, η οποία οικοδομείται σταδιακά, διερευνητικά και συνεργατικά. Ο καθηγητής έχει περιορισμένο -αλλά σημαντικό- ρόλο: αυτόν του συντονιστή και καθοδηγητή, ενώ ενθαρρύνει και βοηθά τις ομάδες σε όλα τα στάδια της μαθησιακής διαδικασίας.
ΦΑΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Προβάλλεται στον πίνακα χάρτης με τα σπουδαιότερα κέντρα του μυκηναϊκού πολιτισμού και ο καθηγητής ενημερώνει τους μαθητές για την χρονική περίοδο άνθισης του πολιτισμού αυτού, για την προέλευση της ονομασίας του καθώς και για την σχέση του με τα ομηρικά έπη. Στη συνέχεια, οι μαθητές χωρίζονται σε 4 ομάδες στις οποίες μοιράζονται όλα τα φύλλα εργασίας εκ περιτροπής: κάθε ομάδα δουλεύει σε διαφορετικούς χρόνους ένα φύλλο εργασίας, κάθε φορά που ολοκληρώνει το προηγούμενο. Με την ολοκλήρωση 2 φύλλων εργασίας, κάθε ομάδα παρουσιάζει τα απαντήσεις της στην ολομέλεια και ακολουθεί συζήτηση, πιθανές συμπληρώσεις ή διορθώσεις. Τα φύλλα εργασίας αξιοποιούν ένα πλούσιο πολυμεσικό υλικό: video με την μορφή barcode, ψηφιακές αναπαραστάσεις, πίνακες, κατόψεις, εικόνες με έργα μυκηναϊκής τέχνης, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, ιστορικές πηγές και περιέχουν ερωτήσεις κυρίως κλειστού τύπου και κάποιες σύντομης ανάπτυξης.
- Φύλλο εργασίας 1: Η ακρόπολη των Μυκηνών και το ανάκτορο.
- Φύλλο εργασίας 2: Μυκηναϊκός θολωτός τάφος και κυκλώπεια τείχη
- Φύλλο εργασίας 3: Μυκηναϊκή τέχνη και επαγγέλματα
- Φύλλο εργασίας 4: Γραμμική Β' γραφή
- Φύλλο εργασίας 5: Θρησκεία
- Φύλλο εργασίας 6: Μυκηναϊκή κοινωνία






Μετά την ολοκλήρωση των φύλλων εργασίας, προβάλλουμε στους μαθητές -σε αντιπαραβολή- εικόνες με έργα τέχνης μινωϊκού και μυκηναϊκού πολιτισμού (τοιχογραφίες, αγαλματίδια, έργα μεταλλοτεχνίας) , πινακίδες γραφής Γραμμικής Α΄ και γραμμικής Β΄, καθώς και κατόψεις ενός μινωικού και ενός μυκηναϊκού ανακτόρου και τους ζητάμε να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ: Οι εργασίες έχουν ποικίλες μορφές, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις των μαθητών. Κάθε μαθητής επιλέγει ΜΙΑ εργασία από τις ακόλουθες:
· Σας δίνονται αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη. Διαβάστε τα και υπογραμμίστε με χρωματιστό μαρκαδόρο τα στοιχεία του υλικού βίου που αναφέρονται στον μυκηναϊκό πολιτισμό (π.χ. ανάκτορο, σκεύη, οπλισμός, θεοί κ.α.)
· Δημιουργήστε μια αφίσα (είτε σε χαρτόνι είτε ψηφιακή) για κινητή έκθεση έργων τέχνης, που θα διοργανώσει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης σας με έργα μυκηναϊκής τέχνης. Προσπαθήστε να προσελκύσετε το ενδιαφέρον του κοινού βάζοντας χαρακτηριστικά (φορητά) έργα τέχνης και δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την έκθεση.
· Πώς επέδρασε ο μινωικός πολιτισμός στον μυκηναϊκό;
· Δημιουργήστε μια μακέτα -με υλικά της επιλογής σας- με έναν μυκηναϊκό θολωτό τάφο.
· Ετοιμάστε μια παρουσίαση για την τάξη σας με τα βασικά σημεία της ζωής του Ερρίκου Σλήμαν, που υπήρξε μια ιδιόμορφη προσωπικότητα και ένας παθιασμένος αρχαιολόγος. Ο τίτλος της παρουσίασής σας θα είναι: «Ερρίκος Σλήμαν- ο άνθρωπος που ανέσκαψε την Τροία και τις Μυκήνες».
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
- Η αξιολόγηση των μαθητών (έλεγχος κατάκτησης κυρίως των γνωστικών στόχων) θα γίνει με ένα ψηφιακό, online παιχνίδι (quiz) μέσα στην τάξη, ώστε να είναι μια διαδικασία ευχάριστη και παιγνιώδης, απαλλαγμένη από το άγχος της γραπτής αξιολόγησης (τεστ). Το Link για το quiz:
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: ΤΟ PDF ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, TA ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ